LUM - Arkivet

LUM - Lunds universitet meddelar - nr 7 1999

 

Romans med utbränd nörd?

Engelskan har importerat och förmodligen också exporterat fler ord än något annat språk i världen. Vi må odla svensk potatis och svenska tomater - men orden kommer från engelska som i sin tur har lånat från indianspråk. När vi iförda anorak bygger en snöigloo, är ursprunget eskimåfolk i Kanada. Portugisiska har bidragit med bl a marmelad (av citrusfrukter) och den älskade ketchupen bottnar förmodligen i ett kinesiskt ord för fisksås.

Efter kriget började engelskan forsa in i svenskan - ofta i sällskap med nya företeelser inom vetenskap, teknik, samfärdsel, sport, underhållning, affärsliv och nu IT. Vi skriver papers och abstract, drabbas av stroke, eller var det kanske bara en blackout, dricker juice och drinkar, kollar in en bimbo, vrålar shit när favoritlaget lämnar walk over, köper taxfritt på flighten, läser en pocket och lyssnar på CD. Många ord och uttryck försvenskas lätt: Vem vill ha en romans med en utbränd nörd? Språkvetare klagar över ovanan att använda engelska ord även när det finns fullgoda alternativ på svenska. Man måste inte casha en check för att shoppa inlines? Eller?

De flesta importord anpassas lätt till den svenska formläran, t ex lock-outa och dumpa. Men det finns undantag. Jan Svartvik ryser över ett ord som outsourca (lägga på entreprenad). Det krockar med svenska uttalsregler eftersom c normalt uttalas k framför a. (Varför inte utsorka?)

Se upp för så kallade false friends - ord som ligger nära svenska ord men har en annan betydelse. Kroggästen som ger kyparen "a compliment to your cock" berömmer mannens genitala utrustning och det var väl inte meningen. To have an affair innebär inte att vara butiksägare utan att ha en kärleksaffär. Monica Lewinsky var intern (praktikant) i Vita Huset - i fängelset sitter bara inmates. Skriv inte a rapport (betyder nära förbindelse ) - utan a report !

Och säger man att en vetenskapsman är genial betyder det bara att han är gemytlig.

Men OK missförstås aldrig. Det är världens mest använda ord!

SS

Lunds universitet
webmaster@lu.se
1999-09-03