Pressmeddelande från Informationsenheten, Lunds universitet,  2003-06-03
Göran Frankel 046-222 94 58
Goran.Frankel@info.lu.se

Stort brittiskt pris
för rön om fiskögon


Dr Ronald H H Kröger vid Institutionen för cell- och organismbiologi, Lunds universitet, har belönats med Rank-priset för optoelektronik för år 2004. Prissumman är £ 50 000 varav Ronald Kröger får £ 20 000. Det är en artikel där dr Kröger står som huvudförfattare som på detta sätt belönats. Medförfattarna som delar på resten av prispengarna är professorerna Russell D Fernald, Stanford University, Melanie C W Campbell, University of Waterloo i Kanada, samt Hans-Joachim Wagner från universitetet i Tübingen.Priset utdelas av Rank Prize Funds som instiftats av Lord Rank. Denne gjorde sig en förmögenhet inom den brittiska livsmedels- och filmindustrin. Prisutdelningen äger rum i London den 9 februari 2004.

Den prisbelönade artikeln publicerades i Journal of Comparative Physiology 1999. Det är en studie av hur fiskar och vissa andra ryggradsdjur kan kompensera för det faktum att ljus av olika våglängder bryts olika mycket genom ögats lins. Fenomenet är känt som kromatisk aberration. Det som intresserade stiftelsens priskommitté är att det knep fiskögat använder kanske kan utnyttjas av oss människor - på sikt skulle det kunna lära oss att bygga mindre klumpiga kameralinser.

Artikeln i Journal of Comparative Physiology heter Multifocal lenses compensate for chromatic defocus in vertebrate eyes. Ronald Kröger nås på tel 046-222 09 56


Pressmeddelanden, index | Informationsenhetens hemsida | Lunds universitets hemsida
webmaster@info.lu.se
2003-06-03