Utskrivet från: http://www.lu.se/nyheter-och-press/pressmeddelanden?visa=pm&pm_id=2012

Humaniora/teologi
Publicerad: 2012-10-23 10:54

Latinprofessors bok nominerad till AugustprisBoken "Ur regnskogens skugga" är nominerad till Augustpriset i kategorin Årets bästa svenska fackbok. Boken handlar om Carl von Linnés lärjunge, Daniel Rolander, och hans äventyrsfyllda resa in i Surinams regnskog. Arne Jönsson, professor i latin, har översatt Rolanders dagbok från 1754-1756 till svenska. Fotografen Helene Schmitz har följt hans fotspår i regnskogen.
Juryn presenterade idag sina nomineringar till Augustpriset 2012. Prisutdelningen hålls den 26 november i Stockholms konserthus.
Rolanders dagbok har länge varit av stort intresse bland botanister, tropikmedicinare och zoologer. Nu är det första gången som den kommer ut på svenska. Forskaren James Dobreff, den främste experten på Daniel Rolander, berättar i boken den dramatiska historien om Rolanders resa och placerar hans gärning i sitt historiska sammanhang.
Ur regnskogens skugga berättar om en ovanlig resa. År 1754 gav sig Daniel Rolander iväg på en strapatsrik resa till Sydamerika och Surinams urskogar. Han var Carl von Linnés mest litterärt begåvade lärjunge och hade skickats ut för att insamla växter och djur och beskriva landet. Resultatet av den två år långa resan blev Diarium Surinamicum - en 700-sidig dagbok som målande berättar om växt- och djurliv, men också om en extremt krävande vardag fjärran från Linnés Hammarby.
Nu träder för första gången Daniel Rolanders text fram i svensk språkdräkt, i översättning från latinet av Arne Jönsson. Fotografen Helene Schmitz har rest i Rolanders fotspår och hennes magiska bilder från Surinam ger en färgstark förnimmelse av djungeln - vacker och hotfull. I förening med James Dobreffs essä om Rolander har detta blivit en gripande skildring av en mans kamp mot elementen i strävan efter kunskap och upplysning.Provläs boken: http://www.provlas.se/ur-regnskogens-skugga/Kontakt:

Arne Jönsson tel: 046–222 93 56

Mejl: arne.jonsson@klass.lu.seJenny LoftrupLunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00, Fax: 046-222 47 20