Utskrivet från: http://www.lu.se/nyheter-och-press/pressmeddelanden?visa=pm&pm_id=2047

Universitetsövergripande
Publicerad: 2012-11-28 15:36

Forskare från Skåne kan bli bäst i Sverige


Vem är bäst i Sverige på att presentera sin forskning? Det avgörs i finalen av Forskar Grand Prix tisdagen den 4 december i Stockholm. Den som gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen av sin forskning på tre minuter vinner.

Forskar Grand Prix är en nationell tävling som anordnas för första gången 2012. Karin Adelsköld (Årets kvinnliga komiker 2011) är konferencier och en expertjury betygsätter tillsammans med publiken insatserna och avgör vem som är bäst.
– Det här är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera, inte i att vara den mest framgångsrika forskaren. Målet är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet, men även att visa på bredden och styrkan i svensk forskning, säger Klas-Herman Lundgren, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som samordnar tävlingen.

Regionala deltävlingar har tidigare i höst genomförts i Göteborg, Karlshamn, Karlstad, Lund, Malmö, Södertälje, Uppsala, Växjö och Örebro. Nu möter Marie Dacke från Lunds universitet och Daniel Nebel från Malmö högskola segrarna från de andra regionerna i en nationell final den 4 december kl. 19:00 på Debaser Medis i centrala Stockholm. Finalen är öppen för allmänheten och har fri entré.

- Det är ett lätt, tillgängligt och underhållande format för att nå ut med min forskning kring dyngbaggarnas fantastiska förmågor, säger Marie Dacke, lektor i sinnesbiologi vid Lunds universitet, som ska prata om hur dessa små djur löser stora uppgifter.

- Forskar Grand Prix är ett utmärkt sätt att som forskare nå ut till dem som egentligen är våra uppdragsgivare: allmänheten. Vi forskare har annars en fäbless att bara prata med varandra och det är något som måste ändras, menar Daniel Nebel, doktor i odontologi vid Malmö högskola, som ska prata om sambandet mellan östrogen och tandlossning.

Forskar Grand Prix anordnas av Vetenskap & Allmänhet med stöd av EU-kommissionen och i samarbete med de fyra forskningsråden FAS, Formas, Vetetenskapsrådet och VINNOVA.

– Som forskare är det viktigt att kunna presentera sin forskning, t.ex. när man söker anslag. Därför är det glädjande att så många forskare via Forskar Grand Prix tagit denna uppgift på allvar och att formen rönt bred uppmärksamhet, säger Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet.

För mer information och pressbilder, besök www.forskargrandprix.se, eller kontakta:

Klas-Herman Lundgren, projektledare Vetenskap & Allmänhet, 070-380 78 56, herman(at)v-a.se

Bodil Malmström, forskningskommunikatör Lunds universitet 046-222 71 67 bodil.malmstrom@fs.lu.se

Magnus Jando, informatör Malmö högskola 040-66 58197 magnus.jando@mah.se


Linda VibergLunds universitet Box 117, 221 00 Lund. Telefon: 046-222 00 00, Fax: 046-222 47 20